Till fotoalbumet

 

7.00 Till Estepona    En resa med mersmak

 

Tisdagen den 3 november kl 7.00 samlades 14 glada och förväntansfulla tennispensionärer från PTK Stockholm, för att med Span air via Barcelona och Malaga resa till Estepona för att i god samvaro tillbringa en vecka med tennis, sol, bad och trevlig spansk gästfrihet.

 

Vårt första möte med Spanien fick vi på Barcelonas flygplats där vi bytte till inrikesflyg och Malaga. Lunch med kanske en S:t Miguel gjorde väntetiden angenäm inför den fortsatta resan.

 

På eftermiddagen landade vi på Malagas flygplats. Vid utpasseringen mötte Leif Sylvén, som anordnat hela resan, med buss vilken förde oss rakt västerut c:a 100 km utefter Medelhavet till Estepona Till vänster om oss i den gnistrande eftermiddagssolen lyste Medelhavet inbjudande. Till höger avlöste turistanläggningar och golfbanor varandra i ett aldrig sinande ström. Efter någon timma var vi framme vid vårt hotell Atalaya som är en fantastisk anläggning med över 2000 bäddar, fyra swimmingpools, bastu och i övrigt allt man kan tänkas önska sig under en semester. Bertil Persson hade gjort upp ett vidunderligt spelschema, där han mixat ihop oss på ett fantastiskt sätt så att om vi inte vann så kände vi oss åtminstone som ”nästan vinnare”!! Banorna var på det hela bra och trots det intensiva spelandet – 2 pass om 2 timmar varje speldag, spelade vi hela gänget för fullt (med något undantag) hela veckan ut.

 

På lördagen tog vi paus från tennisen, och under Leifs ledning gjorde vi en tur upp i Sierra Nevada. Från S:t Pedro vid kusten svängde vi in med vår buss rakt upp i berglandskapet på en väg som i alla tider varit farled till staden Ronda, som har anor från romartiden. Vägen var från allra första början en liten åsnestig men i takt med stadens alltmer ökade betydelse som omlastningsplats för den stora smuggeltrafiken, som under 17-18 hundratalet utgick från Gibraltar, breddades den.

 

På den här vägen skjutsade år 1959 Ernest  Hemingway sin vän Antonio Ordonez upp till staden Ronda, i sitt stora amerikanska ”dollargrin”, som för att i egenskap av en av de bästa tjurfäktarna i Spanien vid den tiden och dessutom vara av stadens söner, erhålla en utmärkelse i form av en guldbroderad mantel av stadens borgmästare.

 

Ernests spanska bil finns dokumenterad i den Hemingwayska litteraturen. En stor koffert, som var belägen bak i bilen innehöll alltid en låda med

sancerrevin, en låda Gordons gin, ett antal flugspön samt flugor, vilka knutits av specialister från Skottland och Irland vidare några Schweppes tonic som alltid skulle innehålla kinin.

 

Förutom Hemingway så har Erik Maria Rilke och Orson Welles tillbringat långa tider och efterlämnat många spår efter sig i Ronda.

 

Ingen resa är så bra så att den inte kan göras bättre. Det gäller naturligtvis också vår resa. Bertil infordrade en enkät från oss alla som varit med på resan. Bertil och Leif är öppna från förslag och idèer från oss alla. Någon tyckte att resan kunde göras ett par dagar längre och innehålla någon mer sightseeng dag. Och kanske inskränka tävlandet och räknandet till ett pass om dagen och ha lite mer teknik- och fys-träning det andra passet

 

Per och Ingrid 

 

Till fotoalbumet